EmailFacebookLinkedIn

Veelgestelde Vragen

Vraag het ons!

Staat jouw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel je vraag dan hier persoonlijk aan ons. Wij staan je graag te woord.

 

Vraag het ons!

Staat jouw vraag niet tussen de veelgestelde vragen? Stel je vraag dan hier persoonlijk aan ons. Wij staan je graag te woord.

 

Thema's

Op onze themapagina's vind je informatie over o.a. urenregistratie, veiligheid, ziekteverzuim en opleidingen. Klik hier om deze te openen.

Thema's

Op onze themapagina's vind je informatie over o.a. urenregistratie, veiligheid, ziekteverzuim en opleidingen. Klik hier om deze te openen.

Inschrijving  Terug naar boven

Hoe kan ik me inschrijven bij Multicraft?

Je kunt jouw contactgegevens via de onderstaande button naar ons verzenden. Wij nemen dan z.s.m. contact met je op voor het maken dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek waarin we goed de tijd zullen nemen om kennis met je te maken. De inschrijving duurt ongeveer een half uur tot een uur. Tijdens de inschrijving gaan we uitgebreid in op je opleidingen, je werkervaring, je sterke punten en natuurlijk je wensen met betrekking tot een nieuwe baan. Natuurlijk kun je ook al zelf telefonisch contact met ons opnemen.

Meer informatie over onze werkwijze en jouw voorbereiding op de inschrijving? Klik hier.

 

Welke mogelijkheden biedt Multicraft naast een uitzendovereenkomst?

Multicraft is een uitzendbureau. Dat betekent dat de meeste sollicitanten in eerste instantie aan de slag gaan op basis van een overeenkomst met uitzendbeding (meer informatie). Bij goed functioneren leidt een startperiode als uitzendkracht bij veel van onze opdrachtgevers regelmatig tot een dienstverband bij de opdrachtgever zelf. 

Naast het uitzenden bieden wij ook de mogelijkheid om gedetacheerd te worden of om via een werving & selectie direct in dienst te treden bij de opdrachtgever. Geef tijdens de intake duidelijk aan waar jouw voorkeur naar uit gaat, dan houden wij hier rekening mee bij onze zoektocht naar jouw nieuwe baan.

Hoe bereid ik me voor op de inschrijving?

Om tijdens het kennismakingsgesprek alle belangrijke zaken te kunnen bespreken, vragen wij je vooraf om een aantal zaken mee te nemen naar het gesprek. 

  • Origineel en geldig identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart) om vast te stellen dat je in Nederland mag werken (alleen een rijbewijs is niet voldoende);
  • Up-to-date CV;
  • Originele diploma’s en certificaten;
  • (Indien in je bezit) andere passen en bewijzen (VCA-pas, heftruckcertificaat, e.d.);
  • (Indien in je bezit) getuigschriften;
  • Recente loonstrook i.v.m. salarisindicatie;
  • Naam en telefoonnummer van minimaal twee ex-werkgevers waarvoor je ons toestemming geeft om een referentie na te trekken.

Referenties

Bij het natrekken van een referentie stellen wij een aantal vragen aan jouw ex-werkgever over jouw werkzaamheden en functioneren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een beschrijving van het soort werkzaamheden dat je uitvoerde, wat je sterke punten hierbij waren, welke opleidingen en trainingen je hebt gevolgd en dergelijke.

Up-to-date CV

Wij stellen het erg op prijs als we je up-to-date CV voor de afspraak per e-mail ontvangen. Vermeld hierbij duidelijk (bij het onderwerp) je naam en de datum waarop je een afspraak voor een inschrijving hebt.

Ik heb nog geen CV. Hoe stel ik een goede CV op?

Heb je nog geen ervaring met het maken van een CV en kun je wel wat hulp gebruiken? Maak dan gebruik van ons voorbeeld CV. In dit CV kun je terugvinden welke items van belang zijn en hoe je je werkervaring en opleidingen duidelijk in je CV kunt vermelden. Je kunt ook gebruik maken van ons invul CV. In het invul CV (een Word-bestand) kun je achter de kopjes snel en gemakkelijk je persoonlijke gegevens invoeren, zodat je binnen korte tijd een goed opgebouwd CV in handen hebt.

 

 

Geldt een rijbewijs ook als geldig identiteitsbewijs bij de inschrijving?

Nee, een rijbewijs wordt bij de inschrijving niet geaccepteerd als een geldig identiteitsbewijs. Werkgevers moeten de identiteit van hun werknemers controleren. Werknemers zijn daarom verplicht om voor aanvang van de werkzaamheden een geldig identiteitsbewijs te laten zien aan de werkgever en een kopie op te laten nemen in de administratie van de werkgever. Dit mag geen rijbewijs zijn. Op het rijbewijs staat namelijk niets over de nationaliteit en verblijfstatus vermeld. Ook op de werkvloer geldt iedere dag een identificatieplicht voor werknemers/uitzendkrachten, vrijwilligers en stagiairs. Hiervoor mag wel het rijbewijs gebruikt worden.

Voor de inschrijving heb je daarom een origineel exemplaar van het Nederlandse paspoort of de Nederlandse identiteitskaart nodig. Hiermee controleren wij de echtheid van het document en stellen wij vast of je vrij in Nederland mag werken. Volgens de privacywetgeving wordt je paspoort of identiteitskaart na de inschrijving afgeschermd bewaard. Dit houdt in dat je BSN-nummer en foto wordt verwijderd van de kopie.

Ga je daarna aan het werk via Multicraft? Dan vragen we je een kopie te sturen van je document waarop je BSN-nummer en foto duidelijk zichtbaar zijn. Wanneer je niet beschikt over een Nederlands paspoort of identiteitskaart of over een geldig identiteitsbewijs uit de EER, dien je een geldig identiteitsbewijs van het land van herkomst te kunnen tonen én een geldig vreemdelingendocument. Uit het vreemdelingendocument moet blijken dat je vrij in Nederland mag werken. 

Een uitzendbureau heeft alleen maar tijdelijk werk, toch?

Vaak wordt nog gedacht dat werken als uitzendkracht alleen interessant is als je op zoek bent naar tijdelijk werk. Niets is echter minder waar! Een groot deel van onze vacatures zijn voor langere tijd, met uitzicht op een vast dienstverband bij de opdrachtgever. 

Multicraft biedt ook detacheringsovereenkomsten aan. Dit betekent dat je voor bepaalde of onbepaalde tijd in dienst treedt bij Multicraft en bij diverse opdrachtgevers en projecten zult werken. Daarnaast kun je ook in aanmerking komen voor een directe bemiddeling (werving en selectie). Dit houdt in dat je direct in dienst treedt bij de opdrachtgever zelf. Multicraft is in dit geval de bemiddelaar die jullie bij elkaar brengt. 

Geef tijdens de inschrijving duidelijk aan waar jouw voorkeur naar uitgaat, dan kunnen wij hier rekening mee houden bij onze zoektocht naar de baan die precies bij jou past!

Aan de slag bij Multicraft  Terug naar boven

Ik ga aan de slag bij Multicraft. Wat houdt dat in?

Voor je eerste werkdag via Multicraft helpen wij je met de benodigde voorbereidingen. We zorgen er bijvoorbeeld voor dat je voldoende informatie hebt over het bedrijf en de veiligheidsvoorschriften, dat je beschikt over de benodigde werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen en dat je goed op de hoogte bent van de gemaakte afspraken. 

Voor je eerste werkdag ontvang je de uitzendovereenkomst met alle specificaties van de functie, veiligheidsinformatie en beloning. Daarnaast spreken we alles nog eens goed door met elkaar en krijg je uitleg over o.a. de online urenregistratie, inlenersbeloning, veiligheidsvoorschriften, salarisbetalingen en de NBBU-cao voor Uitzendkrachten. 

Wanneer kom ik in vaste dienst? 

Nadat je 9 aaneengesloten kalendermaanden als uitzendkracht bij dezelfde opdrachtgever hebt gewerkt, kun je in aanmerking komen voor een dienstverband bij de opdrachtgever zelf. Tijdens de werkzaamheden bij de opdrachtgever houden wij goed contact met je. In de eerste werkweek komen we langs op de werkvloer om persoonlijk na te vragen hoe het met je gaat en om jouw vragen snel te kunnen beantwoorden. Daarna houden we regelmatig telefonisch en persoonlijk contact met je, zodat wij goed op de hoogte blijven van jouw werksituatie en je aanvullende wensen.

Blijf je via Multicraft werken, dan geldt het fasensysteem volgens de NBBU-cao voor Uitzendkrachten. 

Hoe lever ik mijn gewerkte uren in?

De wijze waarop je jouw gewerkte uren inlevert is afhankelijk van de gemaakte afspraken met de opdrachtgever. In de meeste gevallen lever jij jouw uren online aan bij Multicraft via de Pocket App.

Uren versturen via de Pocket App

Multicraft Uitzendbureau werkt voor de online urenregistratie met de AFAS Pocket App. Met behulp van deze app kun je op ieder gewenst moment van de dag met je mobiele telefoon of tablet snel en gemakkelijk uren indienen en laten accorderen door de inlener. Naast het indienen van een urendeclaratie, vind je meer handige informatie terug in de Pocket App, zoals loonstroken, plaatsingen en jouw persoonlijke dossier.

Je kunt zelf bepalen wanneer je je uren invoert. Dat kan aan het einde van de werkweek, maar ook aan het einde van iedere werkdag of oproep. Aan het einde van de werkweek dien je de uren ter akkoord in bij de opdrachtgever. Na goedkeuring van de uren door de opdrachtgever worden deze uitbetaald door Multicraft. 

 

 

Uren versturen op werkbriefje

Wanneer online urenregistratie voor jou of voor de opdrachtgever niet de gewenste methode is, vul je wekelijks een werkbrief in.  Het werkbriefje is een overzicht van de uren die je in de afgelopen week hebt gewerkt. Je stuurt de urenbrief per mail of je maakt een foto en stuurt deze foto via What's App naar ons team van de Midoffice.

De door jou ingeleverde uren worden wekelijks door Multicraft uitbetaald. Dit gaat vaak zo snel dat na akkoord van jouw werkgever, het salaris al dezelfde dag of de dag erna op je bankrekening kan staan! 

Welke cao is voor van mij van toepassing? 

Voor onze medewerkers geldt de NBBU-cao voor Uitzendkrachten. In deze cao staat precies omschreven welke rechten en plichten je hebt als uitzendkracht en wat je van het uitzendbureau en de opdrachtgever mag verwachten, maar bijvoorbeeld ook hoe het fasensysteem werkt. 

Je kunt de actuele versie van deze cao direct online bekijken op www.nbbu.nl.

Wanneer ga ik pensioen opbouwen? 

In de NBBU-cao voor Uitzendkrachten is vastgelegd dat je na 8 gewerkte weken een basispensioen opbouwt. De gewerkte weken blijven doortellen tenzij er een onderbreking van langer dan 26 weken plaatsvindt. Voorwaarde is wel dat je 21 jaar of ouder bent. Het pensioen voor alle uitzendkrachten in Nederland wordt geregeld door de StiPP. Wanneer je 52 weken hebt gewerkt in fase 1-2, start de opbouw van je pluspensioen. 

Belangrijk! Indien je al een StiPPpensioen hebt opgebouwd bij een ander uitzendbureau, dien je dit altijd te melden bij Multicraft. Veelal kun je het pensioen dan direct voorzetten vanaf de 1e dag in fase 1-2. Neem contact met ons op voor meer informatie over deze regeling! 

Meer informatie over de StiPP (Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten) en de pensioenrechten voor uitzendkrachten vind je op www.stippensioen.nl

Wanneer ontvang ik mijn salaris? 

Iedere werkweek lever je jouw urenregistratie ter akkoord aan bij de opdrachtgever. Wanneer deze uren zijn goedgekeurd door de opdrachtgever, moeten de uren worden ingeleverd bij Multicraft. Wanneer je jouw uren via de Pocket App registreert, komen de uren direct bij ons binnen.

Het komt echter ook voor dat de opdrachtgever met een ander digitaal urenregistratiesysteem werkt of nog met papieren urenregistratie. In dat geval spreek je samen met de opdrachtgever af wie ervoor zorgt dat de uren zo snel mogelijk bij Multicraft terechtkomen. Aan het einde van iedere week worden vanaf vrijdag de uren van de betreffende week verwerkt en uitbetaald. Afhankelijk van jouw bank kun je dan vaak op vrijdagavond al de betaling op jouw bankrekening verwachten. 

Indien je je uren niet direct vrijdag, maar in de daarop volgende week (weken) inlevert, zullen de uren alsnog zo snel mogelijk worden verwerkt en uitbetaald. Dit lukt vaak nog dezelfde dag. Hiermee verzorgt Multicraft een van de snelste salarisbetalingen in de uitzendbranche! 

Kan ik ook per maand uitbetaald worden?

Bij Multicraft wordt je per week uitbetaald. Het is niet mogelijk om per maand uitbetaald te worden in verband met het wekelijks inleveren van de urenregistratie. Wel is het mogelijk om de weekbetalingen op te sparen, zodat je eens in de 4 weken je salaris ontvangt. Neem contact op met de Midoffice (midoffice@multicraft.nl of 075-6311821) als jouw voorkeur hier naar uit gaat! 

Ontvang ik een (reiskosten)vergoeding? 

Ja, in overleg met de opdrachtgever ontvang je een reiskostenvergoeding. Deze reiskostenvergoeding is afhankelijk van de afstand die je aflegt tussen je woning & je werkplek en de geldende arbeidsvoorwaarden bij de opdrachtgever. Op basis van de inlenersbeloning (is openomen in de NBBU-cao voor Uitzendkrachten) heb jij recht op dezelfde onbelaste reiskostenvergoeding als de medewerkers die rechtstreeks in dienst zijn bij de opdrachtgever.

Ook wanneer je andere onkosten maakt (zoals maaltijd- of overnachtingskosten en was- of onderhoudskosten) kun je hiervoor recht hebben op een onbelaste onkostenvergoeding als dit is opgenomen in de arbeidsvoorwaarden bij de opdrachtgever.

Wanneer en hoe ontvang ik mijn loonstrook?

Je ontvangt je loonstrook wekelijks op vrijdag per e-mail. Je kunt je ontvangen loonstroken ook op ieder moment terugvinden in de Pocket App.

Ontvang ik een jaaropgave?

Na afsluiting van het afgelopen jaar worden de jaaropgaven aangemaakt door Multicraft. De jaaropgave vind je ook terug in de Pocket App.

De jaaropgave wordt niet automatisch per post verzonden in verband met eventuele tussentijdse verhuizingen na de beëindiging van je werkzaamheden via Multicraft. Neem contact op met de Backoffice (backoffice@multicraft.nl of 075-6311821) om je jaaropgave van voorgaande jaren op te vragen. 

Vakantiedagen en vakantiegeld (reserveringen)  Terug naar boven

Wat zijn reserveringen?

In fase 1-2 bouw je reserveringen op voor vakantiedagen en kort verzuim. Ieder uur dat je via Multicraft werkt, wordt er op basis van een vast percentage een bedrag opzij gezet in een soort ‘spaarpot’. Op het moment dat je een vrije dag op wilt nemen of naar de tandarts moet wordt je salaris betaald uit dit ‘spaarpotje’. Het kan dus voorkomen dat je nog onvoldoende reserveringen op hebt gebouwd om een bepaalde vakantieperiode geheel uit te laten betalen. Het verschil geldt dan als onbetaald verlof! 

Waar vind ik mijn opgebouwde tegoed aan reserveringen en vakantiegeld? 

Je kunt de stand van je eigen reserveringen altijd terugvinden onderaan op je meest recente loonstrook onder de kopjes ‘Reserveringen’ en ‘Vakantiegeld’. 

Kan ik mijn opgebouwde reserveringen ook zonder verlof opnemen?

De reserveringen voor vakantiedagen en kort verzuim/bijzonder verlof kun je alleen opnemen wanneer je daadwerkelijk uren niet gewerkt hebt vanwege vakantie of bijvoorbeeld een dokters- of tandartsbezoek. De uren die je niet heb gewerkt (maar normaal gesproken wel zou hebben gewerkt) worden dan uitbetaald uit de opgebouwde reserveringen. Het is dus niet mogelijk om reserveringen te laten uitbetalen als je een volledige werkweek gewerkt hebt. Het spaarpotje aan reserveringen is namelijk echt bedoeld om ervoor te zorgen dat je voldoende doorbetaalde vakantiedagen kunt opnemen.  

 Je kunt de opgebouwde reserveringen uit laten betalen door jouw verlofuren via de Pocket App in te dienen of te vermelden in jouw urenregistratieformulier. Geef het aantal uren op die je uit de reserveringen betaald wil krijgen.

Wanneer je werkzaamheden via Multicraft zijn beëindigd, worden de opgebouwde reserveringen in de 6e week na je laatste werkdag bij Multicraft in een eindafrekening overgemaakt samen met het opgebouwde vakantiegeld. 

Hoeveel vakantiedagen en vakantiegeld bouw ik op? 

Het aantal vakantiedagen en de hoogte van de vakantietoeslag wordt bepaald in de NBBU-cao voor Uitzendkrachten. In de cao per 1 januari 2020 is opgenomen dat je voor ieder volledig gewerkt jaar vijfentwintig vakantiedagen opbouwt en recht hebt op 8,33% vakantiegeld.

Dit betekent dat je bij een volledige werkweek van 40 uur per week, iedere maand 16,66 uur vakantie opbouwt. Bij een werkweek van bijvoorbeeld 24 uur, zijn dit 10 uren per maand. 

Wanneer wordt het vakantiegeld uitbetaald?

Het vakantiegeld wordt in principe eens per jaar in mei uitbetaald. Wanneer je echter eerder in het jaar uit dienst treedt, wordt het vakantiegeld in de 6e week na je laatste werkdag bij Multicraft overgemaakt in een eindafrekening samen met het nog openstaande tegoed aan reserveringen

Mijn werkzaamheden via Multicraft zijn beëindigd. Wat gebeurt er met mijn opgebouwde tegoed aan reserveringen en vakantiegeld?

Wanneer je niet langer werkt bij Multicraft, wordt het opgebouwde bedrag aan reserveringen en vakantiegeld in de 6e week na je laatste werkdag bij Multicraft in een eindafrekening naar het bij ons bekende bankrekeningnummer overgemaakt. 

Veiligheid op de werkvloer  Terug naar boven

Wie zorgt ervoor dat ik over de juiste werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen beschik? 

Veilig je werk kunnen doen is een noodzakelijke basisvoorwaarde bij al je werkzaamheden via Multicraft. Wij besteden daarom veel aandacht aan overleg met de opdrachtgever over veiligheid op de werkvloer en lichten je uitgebreid voor over de risico's en de geldende veiligheidsinstructies. Het verschilt per opdracht welke werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen er vereist of gewenst zijn. In overleg met jou en de opdrachtgever wordt bepaald welke kleding en pbm's er beschikbaar moeten zijn en wie deze verzorgt.

Wanneer de opdrachtgever geen eigen materiaal ter beschikking stelt, zorgen wij dat je voor aanvang van je eerste werkdag over de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen beschikt. Zo kun je goed voorbereid aan je nieuwe baan beginnen.

Wat moet ik doen als ik onveilige situaties tegenkom op mijn werk via Multicraft?

Veilig werken heeft altijd de hoogste prioriteit! Omdat wij zelf vaak niet aanwezig zijn op jouw werkplek om de veiligheid te garanderen, ben jij onze oren, ogen en mond! Meld daarom onveilige situaties, onveilige handelingen, bijna-ongevallen en ongevallen altijd direct aan je leidinggevende en jouw vaste contactpersoon bij Multicraft Uitzendbureau. Wij zorgen dan zo snel mogelijk voor een adequate oplossing. 

Als je vragen hebt over veiligheid kun je telefonisch contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder! Natuurlijk kun je ook met al je vragen en ideeën over onveilige situaties of handelingen bij ons terecht via e-mail. Je kunt rechtstreeks een bericht sturen naar onze veiligheids- en gezondheidscoördinator via hrm@multicraft.nl.

Wat moet ik doen als ik betrokken ben geweest bij een bedrijfsongeval, een bijna-ongeval of een gevaarlijke situatie?

Meld het direct bij ons als je betrokken bent (geweest) bij een bedrijfsongeval, maar ook bij een bijna-ongeval of een onveilige situatie. Door samen goed te bekijken wat er fout ging, kunnen we ernstige ongevallen in de toekomst voorkomen.

Neem contact op met jouw vaste contactpersoon bij Multicraft of rechtstreeks met onze veiligheids- en gezondheidscoördinator via hrm@multicraft.nl. Je kunt alvast het incidentenformulier invullen, zodat de omstandigheden en details van de onveilige situatie goed worden vastgelegd en de juiste conclusies kunnen worden getrokken voor maatregelen om herhaling te voorkomen. We treden bij veel situaties ook in overleg met een externe veiligheidskundige voor advies over de juiste oplossingen.

Je kunt het incidentenformulier openen en opslaan via de onderstaande button. Wij ontvangen het ingevulde formulier graag per e-mail en zullen dan persoonlijk contact met je opnemen om het formulier samen door te nemen. Natuurlijk kun je ook op de vestiging langskomen.